sadeczanie

Kazimierz Pazgan

Zanim został milionerem, pracował jako wychowawca w zakładzie poprawczym w Świdnicy i grał na trąbce na góralskich weselach. W 1982 r. założył w Nowym Sączu firmę Konspol. Po latach grupa Konspol stała się największym w Polsce producentem wędlin, mrożonek i konserw z drobiu. Dzięki kurczakom dorobił się fortuny, zwiedził ponad sto krajów, ale i balansował na granicy bankructwa, co przypłacił czterema zawałami.
Emanuje energią skłaniającej ludzi do aktywności, do poszukiwania czegoś lepszego, do wspinania się w górę, do urządzania sobie życia i pracy na miarę swojego wysiłku, talentu i chęci.
Stał się niemal ikoną biznesmena, który nie dał się zdołować biurokracji i ideologicznym dogmatom, a rzutkość i innowacyjność podwoił w czasach gospodarki rynkowej. Wymyślił pierwszą na świecie technologię produkcji wędlin z czystego mięsa. Zdrowa żywność, o niskiej zawartości cholesterolu, stała się przebojem w kraju.
Dziś Konspol wytwarza 100 tys. ton drobiu rocznie i jest piątym największym jego producentem w Polsce.
Konspol 80 proc. produkcji wysyła na eksport i zatrudnia ponad 1200 osób. Firmy należące do grupy osiągają kilkaset milionów złotych przychodu, a on sam od lat figuruje na liście 100 najbogatszych Polaków. W drugą dekadę XXI w. Konsol wszedł z potężnym impetem rozwojowym: uruchomił nowy zakład pakująco-dystrubucyjny i centrum marketingowe, wdrożył projekt Konpsol Natura z tradycyjnymi recepturami, według których przed półwieczem pyszne wędliny przyrządzał ojciec Kazimierza, rzecz jasna bez konserwantów i glutenu, wędzone naturalnym dymem bukowym.
Kazimierz Pazdan od lat działa w strukturach samorządu gospodarczego. Jest m. in. przewodniczącym Rady Sądeckiej Izby Gospodarczej, od wielu lat związanym z Krajową Izbą Gospodarczą (jako przewodniczący i wiceprzewodniczący), autorem licznych projektów rozwiązań podatkowych i ekonomicznych. Szkoda, że nie zawsze wdrażanych w życie.
Jest przykładem działalności przedsiębiorczej od podstaw, kreującej nowy produkt na oryginalnej polskiej technologii, uzyskując sukces światowy. Działalność ekonomiczna i organizatorska Kazimierza Pazgana charakteryzuje się klasyczną przedsiębiorczością, wziętą jakby żywcem z podręcznika o powstawaniu nowych fortun, nie ze spekulacji, ale z bardzo dobrze rozeznanych potrzeb rynkowych, umiejętnością wkroczenia w istniejący popyt, zdolnością przełamywania istniejących barier, a także dobrym rozumieniem czym jest długofalowa działalność na rynku.

powrót

© Copyright by Klub Przyjaciół Ziemi SądeckiejProjekt i realizacja SZLIFF